Kurczak w panierce z ciepłą sałatką

Kurczak w panierce z ciepłą sałatką

Czas gotowania, to również czas nadrabiania w słuchaniu muzyki. Ciszy nie lubię (chociaż odkąd pojawił się Gnom jest ona częściej pożądana), Greys Anatomy nie mogę oglądać, bo wtedy nie gotuję, tylko przyklejam się do monitora i wyję (nie nie, nie do księżyca). Więc zostaje muza. Dzisiaj padło na Adele. Także było podwójnie przyjemnie i pożytecznie, bo kręcąc dolną częścią ciała spaliło się to i owo 😉 Trzeba było się przygotować na to co poniżej.

Jak zwykle składniki na porcję małżeńską, choć i Gnom dzisiaj wciągnął niezłą część:

Kurczak w panierce z ciepłą sałatką

Składniki na sałatkę:

  • 1 duży ziemniak, obrany, pokrojony w cienkie półplasterki
  • 1 mała cukinia, obrana, pokrojona w plasterki
  • 1 cebula, pokrojona w półplasterki
  • 1 mała papryka (kolor do wyboru, chociaż ja najczęściej wybieram czerwoną, a może być również po połowie np. czerwonej i żółtej), pokrojona w dużą kostkę
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu (lub 2 gałązki świeżego)
  • sól i pieprz do smaku

Składniki do przygotowania mięsa:

  •  1 filet z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku, przekrojony na pół
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko, roztrzepane
  • bułka tarta
  • klarowane masło do smażenia

Przygotowanie:

Na pierwszy ogień idą warzywa. Najlepiej do płaskiego naczynia (aby jak najwięcej warzyw zanurzonych było w marynacie) wlewamy oliwę, ocet, dodajemy rozmaryn (jeśli świeży, wrzucamy całe gałązki). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (ja używam świeżo zmielonego). Do tak przygotowanej marynaty wrzucamy warzywa i wszystko dokładnie mieszamy. Ja to robię rękoma 🙂 Odstawiamy naszą mieszankę na czas przygotowania kurczaka. Od czasu do czasu można je jeszcze przemieszać.

Teraz zabieramy się za mięsko. Filet przekrawamy na dwa cieńsze kawałki. Nie rozbijamy ich. Smarujemy z każdej strony ząbkiem czosnku, następnie solimy i pieprzymy. A teraz “petłamy” ;). Najpierw w mące, potem w jajku i na koniec w bułce tartej. Gdy zostanie nam jajko, możemy jeszcze raz “opetłać” mięsko w jajku i w bułce. Odstawiamy kuraka i wracamy do warzyw.

Rozgrzewamy (najlepiej głęboką) patelnię. Wrzucamy warzywa z marynatą. Podsmażamy je przez chwilę na dużym ogniu, cały czas mieszając. Zmniejszamy ogień, wlewamy trochę wody (aby pod przykryciem wytworzyła się para), przykrywamy i czekamy aż warzywa będą miękkie. Gdy woda się wygotuje, a warzywa nadal będą twarde, znowu dolewamy trochę wody.

I na koniec kurak. Rozgrzewamy na patelni masło i do jeszcze zimnego wrzucamy rozgnieciony ząbek czosnku (ten sam, którym smarowaliśmy mięsko). Gdy zacznie się podsmażać, usuwamy go z patelni i wrzucamy filety. Smażymy je na dość dużym ogniu, do zbrązowienia panierki. I gotowe.

Enjoy!

Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *