Makaron w sosie śmietanowo-serowym

Makaron w sosie śmietanowo-serowym

Bywają takie dni, że chodzi za Wami coś co macie przeogromną ochotę zjeść. I tu się kończy sielanka, bo…. a) w lodówce nie uświadczysz potrzebnych składników, b) na zewnątrz ciemno, zimno i do sklepu daleko ;), c) wychodzić do knajpy się nie chce, d) zamówić z dowozem się nie da, bo gotówki niet a płatności kartą nie przyjmują….. I można by tu tak wymyślać i wymyślać, ale czas mija a my nadal głodni. Zatem znów nurkujemy w czeluściach lodówki i wyciągamy co mamy. A nóż, coś z tego wyjdzie, może nawet trochę podobnego do chodzącego za nami oryginału. Za mną dzisiaj chodziła “carbonara”, a w kuchni znalazłam to:

Makaron w sosie śmietanowo-serowym

Składniki na 2 porcje:

  • ok. 150 g wędzonego boczku (pokrojonego w paski)
  • 1 szalotka (drobno pokrojona)
  • ok. 15 szt czarnych oliwek (pokrojonych w “plasterki” 😉 )
  • ok. 225 ml śmietanki UHT 18%
  • 1 szklanka startego twardego sera (np. dziugas, stary olęder)
  • świeżo zmielony pieprz do smaku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ok. 200 g makaronu penne (rodzaj makaronu wedle upodobań)
  • świeża natka pietruszki (dość grubo posiekana)

I trzymając się poniższej instrukcji….

Przygotowanie:

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a w między czasie przygotowujemy sos.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy boczek. Podsmażamy do czasu aż się lekko zrumieni. Nadmiar tłuszczu wylewamy z patelni. Następnie dodajemy cebulę i oliwki. Gdy wszystko się lekko podsmaży, dodajemy śmietankę oraz ser. Mieszając, podgrzewamy na “małym ogniu” i czekamy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec dodajemy niezbyt dokładnie odcedzony makaron i mieszany dopóki cały nie pokryje się sosem. Wykładamy na talerz, posypujemy natką pietruszki i …

…dostajemy to co na powyższym/poniższym zdjęciu 🙂

Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *