Pasta z czarnych oliwek
Nadejsz艂a wiekopomna chwila… 馃槈 Ruszy艂am ty艂ek z kanapy. 艁atwo nie by艂o i nadal nie jest, ale jak si臋 powiedzia艂o „a”, to trzeba r贸wnie偶 wydusi膰 z siebie „b”. Z zamiarem ruszenia mych czterech liter nosi艂am si臋 ju偶 od jakiego艣 czasu, ale wiadomo, 偶aden moment nie by艂 odpowiedni. A偶 zobaczy艂am Jego, mojego w艂asnego M臋偶a, pociskaj膮cego z hantelkami. Jeszcze tego samego wieczoru ja wyciska艂am z siebie si贸dme poty 馃檪 Do tego do艂o偶y艂am sobie przyspieszony ruch na „艣wie偶ym” krakowskim powietrzu. Wcze艣niej wygrzeba艂am z czelu艣ci szafy odzienie godne matki-biegaczki, to jest dres bez 艣lad贸w marchewki i kurtk臋 w oczoje… znaczy si臋 intensywnym kolorze b艂臋kitu 馃檪 Odkurzy艂am swoj膮 „empetr贸jk臋” i z panami z Linkin Park w uszach biegam sobie do sanktuarium i z powrotem. Jak jest pobiegane, czy po膰wiczone, to z czystym sumieniem mo偶na wrzuci膰 co艣 na ruszt. Na przyk艂ad tosta z past膮 z czarnych oliwek…
Sk艂adniki:
- 250 g czarnych oliwek bez pestek
- 1 z膮bek czosnku
- otarta sk贸rka z 1 cytryny
- 4 艂y偶ki soku z cytryny
- 3 艂y偶ki bu艂ki tartej
- 60 g 艣mietankowego twaro偶ku
- s贸l i 艣wie偶o zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Oliwki grubo siekamy i dodajemy do nich reszt臋 sk艂adnik贸w (czosnek drobno pokrojony lub przeci艣ni臋ty przez prask臋). Wszystko dok艂adnie mieszamy i przek艂adamy do s艂oika. Najlepiej, 偶eby pasta „przegryz艂a” si臋 kilka godzin przed podaniem.
Przepis pochodzi z ksi膮偶ki „Kuchnia w艂oska. Klasyczne i nowoczesne dania.”
Najnowsze komentarze