Pasztet z oliwkami w kruchym cieście

Pasztet z oliwkami w kruchym cieście

Pamiętacie to zjawisko z czasów sesji, kiedy trza było się uczyć, ale odwlekaliście ten moment jak najdłużej się dało. Bo oczywiście sprzątać wtedy trzeba było 🙂 Ja dzisiaj miałam tak samo, co prawda uczyć się nie musiałam i sprzątać też mi się nie chciało. Zaplanowane miałam pisanie posta z rana, ale zamiast tego piekłam chleb, robiłam granole, testowałam przepisy. I tak się jakoś zeszło, że trzeba było ruszyć cztery litery i odebrać Zgreda z placówki. Następna próba podjęcia pisania miała się odbyć podczas zgredkowej drzemki, no ale drzemka się nie odbyła. Tak jakoś wyszło 😉 Nic na siłę przecież… jak dzieciaki pójdą spać, to w spokoju zasiądę. Tak sobie myślałam, dopóki nie poszłam ich usypiać. Te dwie małe zołzy po wieczornym myciu zębów, spały już w drodze do łóżka, tylko jakoś trafić do niego nie mogły. A to siusiu, a to piciu, a to chusteczkę, a to książeczkę, a to przykryć, a to paluszek wystaje… Cholera, ile ja bym dała, żeby po wieczornym myciu ząbków móc się od razu położyć do łóżka, a tu jeszcze zmywanie, sprzątanie, układanie, wycieranie i pisanie posta 😉

Ale wracając do klimatu nadchodzących świąt, to mam dziś dla Was niezły pasztet 🙂 Przepis dostałam od mojej Teściowej, która zrobiła go na pierwsze nasze wspólne święta. A pasztet jest “palce lizać”. Nie dość, że sporo dobrego mięsa, to jeszcze zielone oliwki, i do tego chrupiące ciasto. Czegóż można chcieć więcej?

PASZTET Z OLIWKAMI W KRUCHYM CIEŚCIE

Składniki na pasztet:

  • 250 g wołowiny (ja użyłam łopatki wołowej)
  • 250 g wieprzowiny (i tutaj również użyłam łopatki)
  • 3 łyżki masła
  • 200 g wątróbki drobiowej
  • 150 g surowego boczku
  • 2 cebule
  • 1 czerstwa bułka
  • bulion do namoczenia bułki
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • 100 g zielonych oliwek bez pestek

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany (ja użyłam 12%)
  • 1 żółtko
  • sól
  • 1 jajko

Składniki na bulion:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora (może być zielona część)
  • 1 mała cebula
  • 1 gałązka koperku
  • 1 gałązka natki pietruszki
  • 1 listek laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu
  • sól do smaku

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności należy ugotować wołowinę i wieprzowinę. Można to po prostu zrobić w samej wodzie, ale moim zdaniem lepiej dodać warzywa i przyprawy. Wtedy od razu dostajemy bulion, w którym później namaczamy bułkę, a resztę wykorzystujemy jako bazę do zupy. Poza tym z warzyw możemy zrobić sałatkę jarzynową. Także z jednego garnka, dostajemy dużo pyszności 😉

Wołowinę i wieprzowinę myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą. Stawiamy garnek na średnim ogniu i czekamy, aż woda się zagotuje. Jeśli decydujemy się na bulion, to w tym czasie przygotowujemy warzywa, myjemy je, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Gdy woda się zagotuje, zbieramy “szumowiny” i dorzucamy warzywa oraz przyprawy. Zmniejszamy nieco gaz i gotujemy bulion, aż mięso będzie miękkie.

Gdy bulion się gotuje, możemy zabrać się za robienie ciasta. Ja je wyrabiałam mikserem, ale oczywiście można to zrobić za pomocą rąk. Do misy miksera wrzucamy mąkę, posiekane zimne masło, śmietanę, żółtko i sól. Końcówką do wyrabiania ciasta mieszamy do połączenia składników. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.

Teraz pora zabrać się za pozostałe mięso, czyli wątróbkę i boczek. Dokładnie je myjemy i osuszamy. Obieramy cebulę i razem z boczkiem kroimy ją w dużą kostkę. Następnie na patelni rozpuszczamy masło i dusimy na nim wątróbkę, boczek i cebulę.

Gdy bulion już jest gotowy, do miski wkładamy bułkę i zalewamy ją bulionem, żeby napęczniała.

Ugotowane mięso wyciągamy na deskę i kroimy je w mniejsze kawałki. W maszynce do mielenia mięsa mielimy dwukrotnie wołowinę, wieprzowinę, wątróbkę, boczek, cebulę i lekko odciśniętą bułkę. Do masy dodajemy jajka, przyprawy i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone na połówki oliwki i znów delikatnie wszystko mieszamy.

Teraz możemy już wszystko składać w całość 🙂 Wyciągamy ciasto z lodówki, oprószamy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 1/2 cm. Oddzielamy od niego kawałek, którym przykryjemy potem wierzch. Formę o wymiarach 13 x 27 wykładamy ciastem. Wykładamy nim spód i boki, delikatnie go dociskając, a następnie nakłuwamy go widelcem. Teraz przekładamy masę mięsną i wyrównujemy ją z wierzchu. W małej miseczce roztrzepujemy jedno jajko i smarujemy nim brzegi ciasta w formie, następnie pozostałym kawałkiem przykrywamy nasz pasztet. Dociskamy brzegi ciasta do siebie, nadmiar ciasta odkrawamy. Wierzch znów nakłuwamy i smarujemy jajkiem. Możemy również zrobić dekoracje z resztek ciasta.

Pasztet pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C, na dolnej półce, przez ok. 70-80 min. Gdy podczas pieczenia, wierzch zacznie się bardzo rumienić, wówczas należy przestawić grzanie tylko na dół.

Przepis pochodzi z książeczki “Wielkanocne potrawy kuchni domowej”.

Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *