Piernikowy tort z orange curd

Zobacz także...

6 komentarzy

  1. Aneta pisze:

    Witam. Curd nie chce się ubić nie wiem co jest przyczyną? Może za dużo soku z pomarańczy? Wyszła całą szklanka po wyciśnięciu

    • Monika pisze:

      W ubijaniu curdu chodzi o jego napowietrzenie, więc nie będzie to typowe ubijanie jak bitej śmietany. A jaką miał konsystencję przed ubijaniem? Widać było podczas podgrzewania, że gęstnieje?

  2. Marta pisze:

    Można zamiast serka kanapkowego dać mascarpone?

    • Monika pisze:

      Serek kanapkowy jest lekko słony. Dzięki niemu krem ma charakterystyczny słono-słodki smak. Serek mascarpone natomiast jest słodki, więc nie będzie tego efektu. Ja bym została przy kanapkowym.

  3. Julia pisze:

    Miałam ten sam problem, podczas podgrzewania curd zgęstniał nieznacznie. Robiłam wielokrotnie lemon curd i konsystencja przypominała gęsty kisiel, w przypadku tego przepisu był to raczej syrop. Musiałam się ratować skrobią ziemniaczaną, zobaczymy co z tego wyjdzie. Dzisiaj piekę biszkopt, mam nadzieję, że będzie bez zgrzytów i do jutra wszystko uda się dopiąć! 🙂

    • Monika pisze:

      Trzeba brać jeszcze pod uwagę, że konsystencja curdu zmieni się po włożeniu do lodówki. Z tego przepisu ma konsystencję gęstej śmietany. Powodzenia z biszkoptem 🙂 P.S. Mój właśnie siedzi w piekarniku 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *