Scottish shortbread

Scottish shortbread

Jak wiecie, los (czy nie los) rzucił nas za morze. Do Anglii konkretnie. I odkąd wiedzieliśmy już, że wyjeżdżamy, ja najbardziej ciekawa byłam angielskiego jedzenia. I po 3 miesiącach pobytu ciekawość ta nie zmalała. Dostałam od męża angielską książkę kucharską i dokładnie ją eksploruję 🙂 Czy się trzymam przepisów? 🙂 Tego akurat się trzymam… prawie dokładnie 😉 A jest to ulubione ciacho naszej familii. Idealne z dodatkiem lemon curd.

Scottish shortbread

Składniki:

  • masło do nasmarowania formy
  • 175g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 55g drobnego cukru do wypieków
  • 115g masła, pokrojonego w małe kawałki
  • 2 łyżeczki trzcinowego drobnego cukru (może być również biały)

Przygotowanie:

Zaczynamy od nasmarowania okrągłej formy do pieczenia ciasta o średnicy 20cm, a następnie nastawiamy piekarnik na 150°C. Przechodzimy teraz do ciasta właściwego. Mieszamy suche składniki: mąkę, sól i cukier. Dodajemy do nich masło i wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie wyglądało jak mokry piasek. Przekładamy ciasto do formy. Dociskamy je tak, aby cała forma została równo wypełniona ciastem. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy na środkowej wysokości piekarnika przez 40-45min, lub do momentu aż ciasto będzie lekko złote. Następnie studzimy ciasto w formie i posypujemy trzcinowym/białym drobnym cukrem.

Przepis pochodzi z książki Great British Cooking Pameli Gwyther.

Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *