Sos jabłkowo-chrzanowy

Sos jabłkowo-chrzanowy

U niektórych dopiero kończą się ferie zimowe. Upajają się jeszcze chwilami białego szaleństwa i nie w głowie im jakaś tam wiosna. Ja natomiast, już od dawna zastanawiam się co by tu przygotować dla Was na święta Wielkanocne 🙂 Ledwo skończyło się Boże Narodzenie, ja już zaczęłam testować nowe, wiosenne potrawy w kuchni i powracać do tych tradycyjnych rodzinnych. Mówię Wam, obżarstwo na całego odchodzi u nas w domu 😉 

Dlatego dzisiaj gotować! nieśmiało przechodzi w tryb przygotowań świątecznych. Powolutku będę przemycać przepisy na różności, które moim zdaniem warte są umieszczenia na stole. A Wy będziecie mieć czas, żeby je z kolei wypróbować u siebie, zanim nastanie Wielkanoc. To co wchodzicie w to 😉 ?

Na pierwszy ogień idzie sos jabłkowo-chrzanowy na bazie majonezu. Jak wiadomo, Wielkanoc to jajka. Jajka to majonez. A z tego majonezu można wyczarować różne pyszne sosy. Ten dzisiejszy to połączenie słodkości i ostrości. Do jajek idealny (połączenie przetestowane i zatwierdzone przez Gnoma), ale pasuje również do wędlin, a do pasztetów będzie jak znalazł. Myślę, że każdy znajdzie odpowiednie dla niego zastosowanie 😉 Pamiętajcie tylko, żeby nie zjadać go od razu po zrobieniu. Trzeba go odstawić na pewien czas w spokoju, żeby nabrał mocy 😉

Sos jabłkowo-chrzanowy – przepis

Składniki:

  • 250 ml majonezu
  • 2 łyżki musu jabłkowego
  • 1-2 łyżki chrzanu
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

W misce umieszczamy majonez, chrzan i łyżkę soku wyciśniętego z pomarańczy. Jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce (ja użyłam do tego tarki dla dzieci ;)). Dodajmy 2 łyżki musu z jabłka do miski i wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. I teraz UWAGA. Sos trzeba odłożyć na jakiś czas do lodówki, żeby wszystkie smaki się ze sobą “przegryzły” (ja odstawiam na kilka godzin). Po tym czasie można go jeszcze doprawić według swoich potrzeb.

Przepis pochodzi z książeczki “Wielkanocne potrawy kuchni domowej”.

Więcej sosów i smarowideł znajdziecie też tutaj: dip z pieczonych bakłażanów, pasta z czarnych oliwek, pasta z tuńczyka.

Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *