Postny kapuśniak z sokiem jabłkowym

Postny kapuśniak z sokiem jabłkowym

Przyszło lato, a mi wciąż brakuje pomysłów na letnie, lekkie zupy. Przewertowałam wszystkie książki i w “Kuchni kresowej” trafiłam na ten przepis. Według autorów zupa ta jest wzorowana na rosyjskiej… uwaga, uwaga… “szczi”:). Jednak zamiast wywaru mięsnego, jest tutaj wykorzystany wywar warzywny i sok jabłkowy. Jak wiecie, sok jabłkowy sama dodaję do sosu pomidorowego, a mus jabłkowy do zupy z pieczonych buraków, więc kapuśniak z takim dodatkiem musiał być dobry. I był 🙂 Co prawda przepis jak zwykle odrobinkę zmodyfikowałam, ale sama zupa wyszła bardzo lekka, słodka i… chrupiąca, bo kapusta nie jest rozgotowana. Dla mnie bomba, a gdy jeszcze nie będziemy jej podawać bardzo gorącej, wówczas dobrze się sprawdzi w upał.

POSTNY KAPUŚNIAK Z SOKIEM JABŁKOWYM

Składniki:

  • 1/2 kg młodej kapusty
  • 3 średnie marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 1 puszka całych pomidorów z puszki
  • 1 i 1/2 l wody
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2-3 suszone grzyby (ja użyłam podgrzybków)
  • 1/2 l soku jabłkowego
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

Z kapusty wykrawamy głąb i kroimy ją w paski. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę kroimy w talarki, a czosnek w słupki. Natkę siekamy. W dużym garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim cebulę i czosnek, dodając łodyżki posiekanej natki. Gdy cebula się zeszkli, wrzucamy kapustę, marchewkę i pietruszkę. Chwilę podsmażamy i zalewamy wodą. Następnie dodajemy puszkę pomidorów, liść laurowy, ziele angielskie i grzyby. Gotujemy pod przykryciem około godziny, aż kapusta zmięknie. Pod koniec gotowania dodajemy sok, majeranek i doprawiamy solą i pieprzem. Już w talerzu posypujemy posiekaną natką i podajemy z pieczywem.

Oryginalny przepis pochodzi z książki “Kuchnia kresowa”.

Więcej letnich zup znajdziecie tutaj:

  • chłodnik szczawiowy – szczaw, moja zmora z dzieciństwa, dzisiaj nie wyobrażam sobie lata bez niego. Tutaj mocno kwaśny i mocno orzeźwiający chłodnik z sokiem z kapusty kiszonej
  • zupa brokułowa na bazie beszamelu – beszamel do zupy, czemu nie, przecież to maślana zasmażka 😉 Do tego różnej wielkości różyczki brokuła, które częściowo samymi sobą zagęszczają zupę
  • zupa porowa – angielska kremowa, słodkawa zupa z porów i ziemniaków. W oryginalnej wersji zmiksowana, jednak u mnie znajdziecie kawałki warzyw
2 Comments
Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *