Wiosenna sałatka ziemniaczana

Wiosenna sałatka ziemniaczana

Za tydzień z hakiem wypada majówka, czyli oficjalne rozpoczęcie sezonu grillowego. Jednak po ostatnich przygodach pogodowych bliżej chyba do wznowienia sezonu… grzewczego 😉 I jak tu wymyślać (o testowaniu już nawet nie wspomnę) pyszne, aromatyczne mięsiwa i lekkie do nich dodatki, gdy za oknem śnieg pada…. Ale nic to, nie poddaję się. Zabieram się za działanie, może ono pomoże. Na pierwszy ogień idzie właśnie lekka sałatka ziemniaczana. Z samymi pysznymi, pachnącymi wiosną dodatkami. Myślę, że doskonale nada się do odymionych mięsiw, ale i do poczciwego schabowego też pasuje 🙂 Wiem, bo sprawdziłam 😛

WIOSENNA SAŁATKA ZIEMNIACZANA

Składniki:

  • ok. 200 ml zimnej, przegotowanej wody
  • 4 łyżki oliwy z oliwek (najlepiej extra virgin)
  • sok z 1 małej cytryny
  • 2 i 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek dymki
  • 4 duże rzodkiewki
  • ok. 350 g młodych, małych ziemniaków

Przygotowanie:

Tak jak w wcześniej wspomniałam… Najlepiej wybierać drobne ziemniaczki i mniej więcej jednakowej wielkości. Jeśli ziemniaki są większe, wówczas najlepiej je przekroić na mniejsze części. Jakie? Takie na jeden kęs 😉 Ziemniaki możemy oskrobać, ale niekoniecznie, decyzja należy do Was. Tyle tytułem wstępu, teraz zabieramy się za pracę…

Ziemniaki dokładnie szorujemy/skrobiemy i gotujemy do miękkości (jeśli gotujemy w mundurkach, wody nie solimy, bo przez skórkę nic nie przeniknie). Potem je odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia.

Teraz przygotowujemy marynatę lub dressing, jak kto woli 🙂 Do miski wlewamy wodę, oliwę, sok z cytryny. Dodajemy cukier, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie siekamy koperek i dymkę (bez cebulek), a rzodkiewki kroimy w półplasterki. Przekładamy do miski razem z ziemniakami. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny, żeby smaki się przegryzły.

Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *