Rabarbar pod imbirową kruszonką

Rabarbar pod imbirową kruszonką

Kiedyś, czytając pewną książkę, spotkałam się z określeniem, że kuchnia angielska jest nudna, a co więcej niesmaczna. Dalej nie było lepiej. Autor zastanawiał się bowiem, co kulinarnie ciekawego może zaoferować kraj, którego sztandarowym daniem jest ryba z frytkami. Trochę mnie to zaniepokoiło, bo dużymi krokami zbliżała się nasza przeprowadzka właśnie do Anglii. I mając już wtedy lekkiego bzika na punkcie jedzenia, nastawiałam się na ten wyjazd w nadziei na nowe, inne… A tu taki mały policzek. Nie zrażałam się jednak, myśląc że do końca nie może to być prawdą. Bo przecież nasz schabowy z ziemniaczkami też przecież sztandarowy, a ile jeszcze pyszności się kryje w naszym narodowym menu nie sposób zliczyć. Na miejscu okazało się, że ten kto zasiał we mnie ziarno niepokoju, chyba nigdy w tej Anglii nie był, a przynajmniej nie jadł 😉 Oczywiście na pierwszy ogień poszła ryba z frytkami. Wiadomo, można trafić na gorszą smażalnię, ale gdy już ma się cynk gdzie jest najlepsza, wtedy… ryba rozpływa się w ustach, a popita dobrym cydrem, sprawia że będziemy ją pamiętać jeszcze długo. To samo tyczy się słodyczy. Shortbread wymiata, kwintesencja najprostszych smaków. A teraz w mojej angielskiej książce odkryłam coś jeszcze. Tylko nie pojmuję, dlaczego stało się to dopiero teraz. Mianowicie, rabarbar pod kruszonką, do której dodany jest mielony imbir. W pierwszej chwili, pomyślałam sobie, że chyba się komuś coś pomyliło. Imbir do rabarbaru… po kiego… Ale po pierwszym kęsie wszystko odszczekałam. Zapewniam, nikomu nic się nie pomyliło. Nie da się tego smaku opisać słowami… Jakiś zacny poeta pewnie by to zrobił z łatwością, ale ja nie się na to nie porywam 😉 Ja Was za to bardzo, ale to bardzo namawiam do upieczenia tego rabarbaru 😀

Rabarbar pod kruszonką

Składniki (na 6 porcji):

  • 900 g rabarbaru
  • 115 g drobnego cukru do wypieków
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • 225 g mąki pszennej (może być również razowa)
  • 115 g masła
  • 115 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru

Przygotowanie:

Na samym początku włączamy piekarnik na 190°C. W czasie kiedy będzie się nagrzewał my spokojnie zdążymy przygotować ciasto. Rabarbar myjemy, odcinamy liście oraz korzenie, i obieramy jeśli jest to konieczne. Ja szczerze mówiąc, nigdy rabarbaru nie obieram. Kroimy go na ok. centymetrowe kawałki. Umieszczamy go w naczyniu do zapiekania, a następnie posypujemy cukrem i dodajemy skórkę oraz sok z pomarańczy. Teraz zabieramy się za kruszonkę. W misce umieszczamy mąkę i masło. Masło wcieramy w mąkę do momentu, aż ciasto zacznie przypominać mokry piasek. Wtedy dodajemy cukier oraz imbir, i dokładnie mieszamy. Rozsypujemy kruszonkę, tak aby przykryła cały rabarbar i wstawiamy do piekarnika na 25-30 min, lub do momentu kiedy kruszonka będzie złota. Ciasto podajemy ciepłe, może być polane jogurtem naturalnym.

Przepis pochodzi z książki “Great British Cooking”

One Comment
Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *