Zielony koktajl na zdrowie

Zielony koktajl na zdrowie

Pod koniec 2017 roku postanowiłam sobie, że wraz z Nowym Rokiem będę codziennie pić koktajle. Dlaczego koktajle, a nie po prostu więcej owoców albo warzyw? Bo dopóki nikt mi nie podstawi kawałków owoców pod nos, to jakoś samej mi do nich daleko. Z warzywami nie mam problemu. Do zupy zawsze ładuję ich tonę, a do drugiego dania obowiązkowo musi być surówka. Śniadania i kolacje też często występują w towarzystwie ogórka czy papryki.

Także, żeby siebie samą oszukać, wymyśliłam sobie koktajle. A żeby zacząć je pić wymyśliłam sobie postanowienie noworoczne 😉 A wiecie jak to jest z postanowieniami noworocznymi… No właśnie. Od stycznia 2019 robię drugie podejście. Póki co idzie mi całkiem nieźle 😉 Trzymajcie kciuki, żeby szło mi tak dalej, to może za niedługo podzielę się innymi miksami.

Zielony koktajl na zdrowie

Dzisiejszy koktajl oprócz owoców zawiera również liście świeżego szpinaku. To połączenie miałam już przetestowane od dość dawna, ale ostatnio dorzuciłam jeszcze coś ekstra. Właściwie to… dolałam. Wodę pomarańczową. Jest to mieszanka wody i olejków eterycznych z kwiatów pomarańczy gorzkiej (lub inaczej nazywanej pomarańczy kwaśnej). Wodę można wykorzystywać jako dodatek w kuchni, np. do napojów, czy wypieków. Ma ona również zastosowanie w kosmetyce, a w krajach Bliskiego Wschodu używa się jej jako środek leczniczy (medycyna ludowa). U mnie najczęściej ląduje właśnie w koktajlach, herbacie i w ciastach 🙂

ZIELONY KOKTAJL NA ZDROWIE

Składniki (na mniej więcej taką szklankę jak na zdjęciu ;)):

  • 2 duże garście świeżego szpinaku
  • 1 dojrzała gruszka
  • 1 dojrzały banan
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • ok. 1/2 – 1 łyżeczka wody pomarańczowej
  • ewentualnie niegazowana woda dla rozrzedzenia koktajlu

Przygotowanie:

Zaczynamy oczywiście od przygotowania liści i owoców. Jeśli szpinak nie był wcześniej myty, to myjemy go dokładnie pod bieżącą wodą. To samo czynimy z pozostałymi owocami. Banana i gruszkę obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki. Wyciskamy sok w połowy pomarańczy.

Do wysokiego naczynia wrzucamy owoce i liście. Dolewamy sok i wodę pomarańczową. Blendujemy na bardzo gładką masę. Jeśli koktajl jest dla Was za gęsty, wówczas dolewamy wody tyle, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Na zdrowie!

Polecają się jeszcze koktajle: bananowy, malinowy, arbuzowy.

2 Comments
Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *