Witajcie w Nowym Roku 🙂 Jak tam Wasze samopoczucie? Jesteście jeszcze pełni energii do działania i realizacji nowych planów czy noworoczna ekscytacja już opadła i wszystko wróciło do normy ;)? A może Nowy Rok na Was w zupełności nie działa, dzień jak co dzień, żadnych nowych planów ani postanowień nie robicie, hę?
U mnie jest różnie, szczerze mówiąc. Minione lata pokazały, że noworoczne postanowienia działały tylko przez chwilę, pracowanie nad dobrymi nawykami szybko się nudziło i wszystko, prędzej czy później, wracało do normy (noworoczne postanowienie picia koktajli owocowych 😉). Dlatego w tym roku postanowień żadnych nie zrobiłam 🙂 Mam jednak z tyłu głowy jedno słowo – “systematyczność” i tego będę starała się mocno trzymać 😉
Zielona sałatka ze stekiem
Ci co śledzą blog wiedzą z pewnością, że rodzinnie lubimy mocno mięsne potrawy. Boczek ani karkówka nam nie straszne, ale czasami fajnie też zjeść coś “lżejszego”. I dlatego właśnie, od jakiegoś czasu, pojawia się u nas na obiad sałatka. Dzisiejsza to miks sałaty masłowej i roszponki, czerwonej cebuli, papryki, pomidorków, cukinii i ogórka kiszonego. I oczywiście mięska 😉 Ja wybrałam steki wołowe z antrykotu, ale jeśli wolicie inny rodzaj steka, to śmiało wybierajcie to co lubicie. Pierś z kurczaka również doskonale będzie się komponowała z resztą zieleniny.
Zielona sałatka ze stekiem – przepis
Składniki na sałatkę:
- 2 steki wołowe (ja użyłam steków z antrykotu – każdy po 250 g)
- 1 średnia cukinia
- 1 sałata masłowa
- ok. 75 g roszponki (1 opakowanie)
- 1 papryka Ramiro
- 1 lub 1,5 garści pomidorków koktajlowych
- 2 ogórki kiszone
- 1 średnia czerwona cebula
Składniki na dressing:
- 3 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki octu winnego
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki miodu
- sól i mielony biały pieprz do smaku
Przygotowanie:
Przygotowanie sałatki najlepiej zacząć od usmażenia steków oraz cukinii. W czasie kiedy będą sobie odpoczywały i stygły my zajmiemy się resztą.
Steki myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżki oleju i kładziemy na niej steki. Kiedy mięso będzie usmażone już w połowie grubości steka, przewracamy go na drugą stronę i smażymy dalej. Przekładamy je następnie na talerz i dajemy im odpocząć.
Umytą i osuszoną cukinię kroimy w grube plastry, solimy je z obu stron. Znów na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy plastry cukinii z obu stron, aż będą zrumienione i zmiękną. Przekładamy je na talerz do ostygnięcia.
Teraz zajmujemy się sałatą i roszponką. Myjemy listki dokładnie i osuszamy je. Bardzo fajną opcją jest skorzystanie z suszarki do sałaty, parę machnięć ręką i większość wody zostaje w misce. Osuszone liście rwiemy na mniejsze kawałki i przekładamy je do większej miski.
Myjemy i osuszamy paprykę oraz pomidorki koktajlowe. Pomidorki kroimy na połówki, a paprykę wzdłuż i potem na cienkie paski. Przekładamy warzywa do miski z sałatą.
Ogórki kiszone kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie w plasterki. Przekładamy do miski.
Cebulę obieramy i kroimy ją na połowę. Następnie każdą połówkę cebuli kroimy w cienkie półplasterki i przekładamy je do miski z resztą składników.
Do miski przekładamy również wcześniej usmażoną i ostudzoną cukinię.
Gdy steki całkowicie wystygną, kroimy je w cienkie plasterki. Możemy je wrzucić do miski do reszty składników, albo podać osobno na talerzu.
Teraz przyszła kolej na przygotowanie dressingu. Do miski przekładamy wszystkie składniki dressingu i mieszamy dokładnie, aby powstała jednolita emulsja. Zalewamy nią wszystkie warzywa, które znajdują się w misce i mieszamy.
Do sałatki możemy podać grzanki z bagietki lub podsmażone na chrupko na suchej patelni kawałki tortilli.
POLECAM RÓWNIEŻ
Zapraszam również po więcej pomysłów na smaczne sałatki: z brokułem, jajkiem i pieczarkami, z kurczakiem i ogórkiem, czy sałatę z orzechowym dressingiem.