Musztardowy kurczak z boczkiem i mozzarellą

Musztardowy kurczak z boczkiem i mozzarellą

Dzisiaj będzie troszkę o mężczyznach. Podobno nie lubią oni piersi… z kurczaka 😉 W sumie może to i prawda, bo w najbliższym mym otoczeniu dwóch facetów ich nie lubi. No i spróbuj tu takiemu dogodzić, jak większość przepisów traktuje tę właśnie część kuraka. Ja znalazłam na to sposób. Filety z udek to genialne rozwiązanie i można je już często spotkać w sklepach. W dużych sklepach 🙂 Bo w tych lokalnych, zwłaszcza małomiejskich to różnie może być… I tu wracamy znów do mężczyzn. Podobno zakupów robić nie umieją. A jak już wysyłasz takiego do sklepu, to robisz to na własną odpowiedzialność. Podobno, bo akurat mój osobisty mężczyzna, na zakupach i jedzeniu zna się bardzo dobrze. I właśnie wybrał się on raz do takiego małomiasteczkowego sklepu mięsnego. Poprosił grzecznie o filety z udek, a pani zza lady (przewracając przy tym oczami) na to: “Panie, są albo udka albo filety!” No cóż 🙂 Poszedł polować dalej. Gdy już wrócił do domu, trzeba było mu jakoś zrekompensować tę zniewagę w mięsnym i dorzucić do tych nieszczęsnych filetów z udek coś ekstra. Angielska musztarda, boczek i mozzarella doskonale się do tego nadały. Można by rzec, że powstał “męski, drobiowy kotlet” 😉

Musztardowy kurczak z boczkiem i mozzarellą

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 filety z udek kurczaka
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • ok. 4 łyżeczki angielskiej musztardy miodowej
  • 4 cienkie plasterki boczku wędzonego
  • ok. 60 g mozzarelli (ja użyłam kulki)
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 1 jajko
  • bułka tarta do panierowania
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

Zaczynamy od boczku. Plasterki wykładamy na patelnię i czekamy aż się dobrze podsmażą. W tym czasie myjemy filety, osuszamy je papierowym ręcznikiem i oczyszczamy z błonek. Układamy na desce i przekrawamy w połowie grubości (ale nie do końca), tak by po rozłożeniu powstał nam “motylek”. Lekko rozbijamy mięso i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Smarujemy oba “skrzydełka” musztardą, a następnie na jednym kładziemy podsmażony boczek oraz pokrojoną w plasterki mozzarellę. Składamy z powrotem do pozycji wyjściowej i panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Na patelni, na średnim ogniu, podgrzewamy klarowane masło. Smażymy kotlety z obu stron, aż panierka się zrumieni.

Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *