Pieczeń wieprzowa (Mama uczy gotować!)

Pieczeń wieprzowa (Mama uczy gotować!)

Macie swoje dania, z których jedna część smakuje Wam najbardziej, a reszta właściwie nie jest już do niczego potrzebna? U mnie w domu tak było. Mama od czasu do czasu piekła kurczaka faszerowanego. Wiadomo, nadzienia za dużo do niego nie włożysz, zwłaszcza jak trafiła się mizerna sztuka. I o to nadzienie zawsze była wojna. Bitwy odchodziły regularne, wszystkie chwyty były dozwolone, łącznie z partyzanckim podbieraniem z talerza sąsiada, gdy ten odwrócił na chwilę wzrok 🙂 Mama, po którymś takim obiadowym procederze, powiedziała: “Dość!”. I na następny obiad zrobiła samo nadzienie, bez kurczaka 🙂 Powstała pyszna pieczeń, której każdy mógł się najeść po sam korek. Wszyscy byli w końcu zadowoleni, zwłaszcza kurczak, który ciut dłużej mógł się cieszyć wolnością 😉

PIECZEŃ WIEPRZOWA

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego (dobra będzie łopatka)
  • 100 g wątróbki drobiowej
  • 1 pęczek pietruszki
  • 3 jajka
  • sól, świeżo mielony pieprz i gałka muszkatołowa do smaku

Przygotowanie:

Mięso mielone przekładamy do dużej miski. Wątróbkę dokładnie myjemy, oczyszczamy a następnie odsączamy z nadmiaru wody. Pietruszkę (łącznie z łodyżkami) myjemy, razem z wątróbką przekręcamy przez maszynkę i dodajemy do mięsa. Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do mięsa, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej za pomocą rąk. Teraz zostaje już tylko ubicie białek ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy ją do mięsa w dwóch częściach, dokładnie ale delikatnie mieszając całość. Formę do pieczenia (najlepiej keksówkę) smarujemy odrobiną oliwy z oliwek i przekładamy do niej mięso. Wyrównujemy z wierzchu. Pieczemy przez 90 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 185°C. Pieczeń podajemy na ciepło np. z sosem cebulowo-pieczarkowym, ale na zimno na kanapki również jest pyszna.

Wpis z serii “Mama uczy gotować!”

Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *