Sałatka z szynką i selerem

Sałatka z szynką i selerem

Ta sałatka zawsze kojarzy mi się z moją pierwszą pracą. Jako nieopierzona pani wdrożeniowiec udałam się pewnego ranka do pobliskiego sklepu i zakupiłam podobną sałatkę na śniadanie. Ale, że w dawnych czasach byłam nieco bardziej wybredna kulinarnie, zaczęłam kombinować jakby tę sałatkę przerobić na “bardziej moją”. Kilka prób poczyniłam i tak oto doszłam do poniższego wyniku. Mąż wczoraj wyjadł pół sałatki prosto z miski 🙂 A Gnom zjadał na raty. Najpierw kukurydza, potem reszta, ale talerz został pusty 🙂

Sałatka z szynką i selerem

Składniki:

  • 250g wędzonej szynki w kawałku
  • 170g sera żółtego w kawałku
  • 300g kukurydzy z puszki
  • 150g selera sałatkowego
  • 4 czubate łyżki majonezu
  • 1,5 łyżeczki suszonej bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Szynkę i ser kroimy w kostkę. Jakiej wielkości? Wedle uznania 🙂 Wrzucamy do miski, a następnie dodajemy odcedzoną kukurydzę oraz seler (dodatkowo lekko przesiekany). Doprawiamy majonezem i roztartą w dłoniach bazylią. Mieszamy, a na koniec solimy i pieprzymy do smaku. Prościej się nie da, prawda?

Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *