No dobrze… dzisiaj bez zbędnego pitu pitu 😉 Zostawiam Wam przepis na świąteczne ciasto. Babka serowa to babka piaskowa z dodatkiem serka homogenizowanego, skórki i soku z cytryny. Babka ta ujęła mnie już rok temu, kiedy pierwszy raz ją robiłam. Na te święta nie mogło jej zabraknąć. Jest bardzo delikatna i mięciutka, a dodatek serka sprawia, że jest lekko wilgotna.
W stosunku do oryginalnego przepisu pozwoliłam sobie zmniejszyć ilość cukru, ale za to dodałam jej nieco słodyczy na zewnątrz, czyli polałam ją ganache z białej czekolady. Do dekoracji użyłam również liofilizowanych malin i cytryny, oraz suszonych płatków jadalnych kwiatów: granatu, nagietka oraz chabra.
Na koniec jeszcze jedna drobna uwaga. Z moich obserwacji wynika, że to ciasto chyba nie lubi się z formami silikonowymi 🙂 Polecam zatem użyć tradycyjnej metalowej formy do babki z kominem.
Babka serowa – przepis
Składniki na ciasto:
- 150 g masła
- 3 jajka
- 150 g cukru drobnego
- ziarenka z jednej laski wanilii
- skórka otarta z całej cytryny
- 4 łyżeczki soku z cytryny
- 250 g serka homogenizowanego naturalnego
- 250 g mąki krupczatki
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na polewę:
- 60 g białej czekolady
- 30 g śmietanki 30%
- liofilizowana cytryna i malina
- suszone płatki kwiatów
Przygotowanie:
Mamy tutaj do czynienia z ciastem ucieranym. A jeśli chodzi o ciasto ucierane, to wszystkie składniki muszą być w tej samej temperaturze, oczywiście pokojowej. Dlatego masło, jajka i serek wyciągamy wcześniej z lodówki.
Cytrynę dokładnie myjemy i sparzamy, a następnie ścieramy z niej skórkę i wyciskamy z niej sok. Laskę wanilii nacinamy delikatnie wzdłuż i tępą stroną noża zgarniamy z niej ziarenka. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, a następnie wszystko razem przesiewamy.
Masło przekładamy do misy miksera i ucieramy, aż zwiększy swoją objętość i zbieleje. Dodajemy cukier oraz ziarenka wanilii i dalej ucieramy. Potem dodajemy po jednym jajku. Gdy masa się połączy wrzucamy skórkę i dolewamy sok z cytryny. Następnie dodajemy serek homogenizowany. Na koniec dosypujemy mąki i dokładnie mieszamy całość.
Utartą masę przekładamy do formy wysmarowanej wcześniej masłem i wysypanej mąką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na dolną półkę i pieczemy przez ok. 50 min lub do suchego patyczka. Po tym czasie wyciągamy babkę z piekarnika i studzimy.
Gdy ciasto będzie zimne wyciągamy je z formy. Układamy je “do góry nogami” na kratce i przygotowujemy polewę.
W garnuszku podgrzewamy śmietankę, a następnie dodajemy do niej posiekaną wcześniej czekoladę. Dokładnie mieszamy, aż czekolada się całkowicie rozpuści i masa będzie jednolita. Polewamy nią babkę i posypujemy liofilizowaną cytryną i maliną oraz płatkami suszonych kwiatów.
Ciasto imbirowe z gruszkami, sernik na zimno (z domowego sera) i keks wieczny również polecają się na święta 🙂