Korniszonowe roladki z szynki
Czyżby następował koniec zimy… Ja szczerze mówiąc nie miałabym nic przeciwko, bo ta obecna strasznie mi się już dłuży. Chętnie pochowałabym w najdalszym kącie szafy wszystkie puchate kurtki, czapki i szaliki. Chętnie wybrałabym się na jakiś ciuchowy szoping, co by upolować jakiś lekki worek, zwany dalej kurtką, która pomieściłaby mojego chłopa w brzuchu 😉 Ogólnie to brakuje mi zmian, ciepłego świeżego powietrza, kwiatków na balkonie i spacerów na targ. A w kuchni brakuje mi zapachu nowalijek. Mam nadzieję, że poczekam na to tylko krótką chwilę.
Póki co, niestrudzenie przygotowuję się już do świąt. Przynajmniej kulinarnie 😉 Ostatnio była sycąca zupa grzybowa, a teraz nieco lżejsza przekąska. Zdecydowanie wiosenny farsz z kremowego serka, koperku, szczypiorku z bardziej ostrymi w smaku korniszonami. A to wszystko zawinięte w plastry pachnącej, wędzonej szynki. Roboty z nimi tyle co nic, zatem myślę, że się sprawdzą w gorącym okresie przedświątecznych szaleństw 😉
Składniki:
- ok. 6 dużych plastrów szynki wędzonej
- ok. 250 g serka kanapkowego naturalnego
- 1 czubata łyżka majonezu
- 4-5 średnie ogórki konserwowe
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zaczniemy najpierw od przygotowania farszu, czyli do miski wykładamy serek i majonez. Mieszamy do całkowitego połączenia. Ogórki kroimy w drobną kostkę i wraz z nimi dodajemy koperek i szczypiorek do masy serowej. Wszystko dokładnie mieszamy, a na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Plastry szynki kroimy na paski szerokości ok. 3-4 cm. Każdy z nich smarujemy „od serca” 😉 masą serowo-korniszonową pamiętając, żeby jednego końca paska nie smarować do końca (sklei on roladkę w całość). Pozostaje już tylko zwinąć roladkę, zaczynając od całkowicie posmarowanego końca. Postępujemy tak, aż do wyczerpania zapasów 😉
Jeśli macie ochotę więcej porolować, to zapraszam poniżej 🙂 :
- zrolowany łosoś z ogórkowym serkiem – znów w ogórkowym klimacie, ale tym razem w roli głównej łosoś wędzony,
- roladki z kurczaka z igiełkami pomidorowymi – odchodzimy od serków, i rolujemy kurczaka z boczkiem, bazylią, czosnkiem i igiełkami z suszonych pomidorów. Najlepiej smakują zrobione latem na grillu 🙂
- faszerowane roladki z pieczonej papryki – warzywna baza, a szynka i ser są tutaj tylko uzupełnieniem 😉
Najnowsze komentarze