Kremowy sernik z lemon curd

Kremowy sernik z lemon curd

Witajcie po kolejnej dłuższej przerwie. Ostatni tydzień należał bowiem do tych z serii “najchętniej zakopałabym się pod kocem i spała”. A wszystko przez to, że ja uwielbiam spać 🙂 Rzecz jasna najbardziej z rana. I nawet dwójka dzieci jeszcze mnie nie nauczyła zrywać się skoro świt. Może trzecie da rade 😉 Małoletnie oczywiście próbują, ale ja się łatwo nie poddaję i do oporu przeciągam chwilę wyjścia spod kołdry. Ze starszą idzie mi już całkiem nieźle (rozumne jest stworzenie i samo czasami potrzebuje już dłużej pospać), ale młodsza… Zgred ma silną wolę i opatrzony już arsenał zabawek, także muszę szukać innych pomysłów jak ją okiełznać z rana bez wychodzenia z łóżka 😉 Jak coś wymyślę, dam znać ku pokrzepieniu innych zaspanych matek. I tak sobie walczę z rana o każdą senną minutę, aż przychodzi taki jeden dzień. Otwieram oczy i… widzę słodki zgredkowy uśmiech, i … słońce za oknem, i… wstaję z wyrka. Tak po prostu. Kawa mi wtedy nie jest potrzebna. Humor mam dobry i nawet odezwę się miłym słowem do innych domowników, chociaż zazwyczaj mam wypisane na twarzy “nie mów do mnie z rana”. I właśnie ostatnio zdarzył się taki dzień i zdarzył się taki sernik 🙂 Wiosenny, słoneczny, świąteczny można by powiedzieć 😉 Składanka tego co najlepsze, czyli shortbread’a, sernika na bazie ricotty i kremowych serków oraz lemon curd (który produkujemy już niemal hurtowo). Po prostu cytrynowe niebo w gębie 🙂

Gdy zabieramy się za pieczenie tego sernika, najlepiej jest zacząć od lemon curd. Można go spokojnie przygotować nawet parę dni wcześniej i przechowywać w słoiku w lodówce. Potem przygotowujemy spód, czyli shortbread, a na końcu masę serową.

Składniki na lemon curd (z pewnością po wykorzystaniu do sernika, spory zapas jeszcze zostanie, ale zapewniam Was, że szybko zniknie):

  • 3 cytryny
  • 350 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 jajka, roztrzepane
  • 175 g masła

Przygotowanie lemon curd:

Jako, że zostanie zapas (o którym już wspomniałam), lepiej przed przystąpieniem do właściwych prac, przygotować sobie słoiki do przechowywania kremu. Słoiki trzeba porządnie wymyć (najlepiej popłukać zimną wodą, wtedy ulatniają się wszelkie zapachy) i wyparzyć (można w piekarniku).

A teraz do dzieła. Dokładnie szorujemy szczoteczką cytryny. Osuszamy je, a następnie ścieramy z nich skórkę (tylko żółtą część). Przecinamy je na pół, wyciskamy z nich sok i przecedzamy go na sitku. Szykujemy kąpiel wodną. Do miski wrzucamy skórkę, sok i cukier. Mieszając, czekamy aż cukier się rozpuści i dodajemy jajka oraz masło. Mieszamy przez 25 -30 min do rozpuszczenia masła i zgęstnienia masy. Następnie ubijamy krem mikserem i przekładamy do słoików.

I jeszcze jedno, raz otwarty słoik należy przechowywać maksymalnie 2 miesiące w lodówce.

Składniki na shortbread:

  • masło do nasmarowania formy
  • 175 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 55 g drobnego cukru do wypieków
  • 115 g masła, pokrojonego w małe kawałki

Przygotowanie shortbread’a:

Zaczynamy od nasmarowania tortownicy o średnicy 20cm, a następnie nastawiamy piekarnik na 150°C. Przechodzimy teraz do ciasta właściwego. Mieszamy suche składniki: mąkę, sól i cukier. Dodajemy do nich masło i wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie wyglądało jak mokry piasek. Przekładamy ciasto do formy. Dociskamy je tak, aby cała forma została równo wypełniona ciastem. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy na środkowej wysokości piekarnika przez 40-45min, lub do momentu aż ciasto będzie lekko złote.

Formę owijamy dwukrotnie folią aluminiową, ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.

Składniki na masę serową:

  • 340 g serka ricotta (odsączonego)
  • 450 g serka kremowego typu philadelphia
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny
  • 4 duże jajka

Przygotowanie masy serowej:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do misy miksera wybijamy jajka, wsypujemy cukier i miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy ricottę, serki kremowe, miód i skórkę z cytryny. Miksujemy, aż masa będzie gładka i wylewamy ją na upieczony wcześniej spód. Tortownicę umieszczamy w większej brytfance i wlewamy do niej wrzącej wody do połowy wysokości. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok. 70 min, lub do momentu aż wierzch będzie ścięty. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i studzimy, a następnie rozprowadzamy na nim lemon curd. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, żeby stężało.

Autorem oryginalnego przepisu na masę serową jest Giada De Laurentiis.

One Comment
Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *