Z testowaniem nowych przepisów bywa bardzo różnie. Rzadko kiedy trafia się przepis, który od początku do końca spełnia nasze oczekiwania i podbija kubki smakowe. Zazwyczaj zdarza się jednak tak, że lekko modyfikujemy nowe receptury pod siebie. Ja na przykład robię to nagminnie 🙂 Czasami też jest tak, że ni w ząb nam nie po drodze z nowościami i żadne mniejsze, czy większe modyfikacje tego nie zmienią. Bywa również tak, że podczas testowania coś nam nie wyjdzie, ale…
No właśnie 🙂 Dzisiejszy sos jest właśnie przykładem na to, że nawet jak coś po drodze pójdzie nie tak z nowym przepisem, to i tak zwyciężamy. Dlaczego? Bo powstaje coś zupełnie innego, ale jednocześnie bardzo dobrego. Oryginalnie sos ten miał być nadzieniem, ale wyszedł mi za rzadki, bo rozpędziłam się z dodawaniem majonezu. Na tamten moment nie dysponowałam niczym poza większą ilością warzyw, które nieco go zagęściły, ale i tak nie sprawiły, że dało by się go w cokolwiek zawinąć. Natomiast można nim było polewać co tylko się chciało. Jajka, wędlinę, mięso, ser żółty…
Po kilku jeszcze zmianach w składnikach, dzisiaj prezentuje się przed Państwem gęsty sos na bazie kremowego serka śmietankowego z dodatkiem ogórków małosolnych i świeżej, słodkiej papryki. Myślę, że to całkiem fajny dodatek do codziennego, wytrawnego śniadania czy kolacji. Równie dobrze sprawdzi się też w towarzystwie pachnącego dymem, gorącego mięska ściągniętego z grilla 🙂
Składniki:
- 200 g serka kremowego śmietankowego
- 2 czubate łyżki majonezu
- 1/2 świeżej słodkiej papryki
- 2 ogórki małosolne
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól do smaku
- biały mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
W misce umieszczamy serek i majonez. Dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek (można do tego użyć trzepaczki). Paprykę i ogórki kroimy w drobną kostkę, koperek drobno siekamy i dorzucamy wszystko do miski. Znów mieszamy i doprawiamy do smaku solą i białym mielonym pieprzem.
Na sezon grillowy polecają się również sos jabłkowo-chrzanowy, dip z pieczonych bakłażanów, pasta z czarnych oliwek.