Faworki z miodem i cynamonem

Faworki z miodem i cynamonem

W ubiegłym tygodniu, przy piąteczku, bardzo zachciało mi się langoszy. Nie wiem jak jest u Was, ale u mnie przymusowe zamknięcie w domu, od razu generuje chęć umilania sobie tego czasu na tyle, na ile to tylko możliwe. I jakie było moje szczęście, gdy okazało się, że tylko sera nam brakuje 😉 Potem rozmawiałam z koleżanką o tym, że nie ma nic lepszego jak smażone na tłuszczu ciasto 🙂 Później pomyślałam sobie, że jednak jest coś lepszego… Smażone na tłuszczu SŁODKIE ciasto czyli faworki na bazie soku z pomarańczy z miodem i cynamonem.

Jak to dobrze, że bardzo wielkimi krokami zbliża się do nas Tłusty Czwartek. Mogę się z Wami podzielić przepisem, na który natknęłam się całkiem niedawno. W książce, która liczy prawie tyle lat co ja ;), znalazłam przepis na greckie faworki. Od tych tradycyjnych odróżnia je to, że ciasto zawiera całe jaja, sok wyciśnięty z pomarańczy i trochę sody oczyszczonej. Dodatkowo, polewamy je miodem i posypujemy cynamonem. Tak, tak, wiem… Na zdjęciach nieco przesadziłam z cynamonem, ale zaglądając na IG niebawem dowiecie się dlaczego 😉

Faworki z miodem i cynamonem – przepis

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • wyciśnięty sok z jednej pomarańczy
  • tłuszcz do smażenia (ja użyłam smalcu)
  • płynny miód i cynamon do podania

Przygotowanie:

Na stolnicy zagniatamy ciasto z mąki, soli, sody oczyszczonej, jajek i soku wyciśniętego z pomarańczy. Gdy składniki się już połączą, wyrabiamy ciasto do momentu, aż przestanie się kleić do rąk. W razie potrzeby podsypujemy delikatnie mąką i dalej wyrabiamy.

Gotowe ciasto dzielimy na 4 części. Resztę odkładamy na stolnicę podsypaną mąką i przykrywamy ściereczką, aby nie obeschło. Miejsce gdzie będziemy wałkować ciasto, podsypujemy mąką i wałkujemy ciasto bardzo cieniutko. Może to zająć chwilę czasu i siły, bo ciasto będzie się kurczyło, ale wykażcie się cierpliwością, to się opłaci 😉

Z płatów ciasta wycinamy paski, potem dzielimy je na mniejsze kawałki, na środku każdego kawałka robimy nacięcie i przekładamy przez nie jeden koniec ciasta. Gotowy faworek odkładamy na stolnicę podsypaną odrobiną mąki i przykrywamy ściereczką. Przygotowujemy faworki z reszty ciasta.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Wkładamy do niego po kilka sztuk i smażymy z obu stron na złoto. Usmażone faworki wyciągamy łyżką cedzakową z tłuszczu i odkładamy na talerz.

Gdy ostygną posypujemy je cynamonem i polewamy je płynnym miodem.

Przepis pochodzi z książki “Potrawy z różnych stron świata” Macieja E. Halbańskiego

Gdybyście mieli jeszcze ochotę na nieco słodkości to zapraszam na placki gofrowe, racuchy drożdżowe czy angielskie scones.

Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.