Pierwszy raz sałatkę tę jedliśmy na weselu znajomych. Dawno, dawno temu. Stała sobie wśród innych smakołyków i za bardzo nie rzucała się w oczy. Ale jakie było zaskoczenie, gdy w końcu jej spróbowaliśmy. Pierwsze co nam przyszło do głowy, to to że jest bardzo lekka i orzeźwiająca. Doskonała do spożycia w upalne dni. Takie jak teraz. Po jakimś czasie próbowałam oczywiście odtworzyć smak tej sałatki w domu. Jednak czegoś jej zawsze brakowało i po kilku próbach się poddałam. A w końcu o niej zapomniałam. Do czasu. Niedawno coś tam w łepetynie zakołatało. Zaczęły się upały i sezon na gruntowe ogórki, więc moment nastał idealny, żeby ponowić próby. I wiecie co? Udało się! Za pierwszym razem 🙂 Także sałatka z gotowanym kurczakiem, makaronem sojowym, ogórkiem i koperkiem poleca się na lato 😉
Składniki:
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 6 średnich ogórków gruntowych
- 1/2 pęczka koperku
- 1 opakowanie makaronu sojowego (200 g)
- 1 i 1/2 małego opakowania jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- szczypta curry
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka gotujemy w rosole do momentu, aż mięso będzie się rozpadać. Ugotowane, kroimy na małe kawałki. Ogórki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Koperek siekamy. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Po odcedzeniu przelewamy zimną wodą, żeby zakończyć proces gotowania. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, zalewamy je jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy majonez oraz curry dla lekkiego zaostrzenia smaku. Dokładnie mieszamy. I teraz uwaga 🙂 Makaron wchłania szybko jogurt, więc może się wydawać, że sałatka jest “sucha”. Ale to się tylko wydaje 🙂
na pewno pyszna:)