Babeczki jaglane z jabłkiem i żurawiną

Babeczki jaglane z jabłkiem i żurawiną

Miałam Was wczoraj uraczyć czymś wytrawnym, ale jakoś mi nie wyszło. To znaczy, nie to, że danie mi nie wyszło 😉 Po prostu nie wyszła mi organizacja. Bo ani wczoraj, ani wytrawnie. Ale za to jest dzisiaj i to na słodko 🙂 Jak zwykle zostało trochę pokombinowane. Ostatecznie wyszły z tego babeczki z kaszy jaglanej gotowanej na mleku z dodatkiem masła. Już samą kaszę można by wszamać (taka dobra), a gdy jeszcze dorzucimy do tego trochę słodyczy, lekko kwaśne jabłka i winną żurawinę, to jest pysznie. W sam raz na drugie śniadanie, na miejscu jak i na wynos 😉

BABECZKI JAGLANE Z JABŁKIEM I ŻURAWINĄ

Składniki:

  • 250 g kaszy jaglanej
  • 650 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 150 g suszonej żurawiny
  • 2 lekko kwaśne jabłka
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • masło i mąka do obsypania formy

Przygotowanie:

Kaszę wsypujemy do sita i przelewamy gorącą wodą. Następnie wrzucamy do garnuszka, zalewamy mlekiem, dodajemy masło i sól. Gotujemy na małym gazie, do czasu aż się lekko rozgotuje. Uważamy przy tym, żeby się nie przypaliła. Po ostudzeniu, wkładamy kaszę do malaksera i “mielimy”, aż będzie gładka. Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i ubijamy mikserem na białą, puszystą masę. Dodajemy jajka do kaszy i mieszamy dokładnie. Trzeba się przy tym trochę namachać, ale dacie radę. Dodajemy teraz skórkę cytrynową, jabłka pokrojone w kostkę, żurawinę i znów mieszamy. Foremkę na babeczki smarujemy masłem i wysypujemy mąką (jej nadmiar usuwamy oczywiście). Nakładamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 25 min. Następnie studzimy i zajadamy 🙂

Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *