Dip z pieczonych bakłażanów z rozmarynem

Dip z pieczonych bakłażanów z rozmarynem

Przyznaję się bez bicia, że ściągnęłam pomysł na ten dip z pewnego food truck’a. Pewnej ubiegłorocznej soboty wybraliśmy się rodzinnie na Bezogródek, by wszamać coś na obiad. Wiadomo, że na jednym wozie się nie skończyło, ale gdy już obeszliśmy niemal cały park, Gnomowi przypomniało się, że deserku przecież nie było. Co racja, to racja. Dorwaliśmy miejsce z lodami, ale okazało się, że godzinkę trzeba poczekać. Ja lubię lody, serio, ale godziny czekać stanowczo nie lubię. Gnomowi mina zrzedła, ale szybko ją poprawiliśmy innym słodkim przysmakiem i placem zabaw. Dziecko zniknęło tam na jakiś czas, ale zniknął również Kawa ze Zgredem. Nieszczególnie mnie to jakoś niepokoiło, przecież nie uciekłby z parku pełnego jedzenia, z dzieckiem w dodatku 😉 Rację miałam, bowiem znalazłam go “skitranego” za placem zabaw ze Zgredem, frytkami i tym dipem. Wkrótce odnalazł nas Gnom i zaczęły się wyścigi w konsumpcji. Najlepsze były oszustwa Zgreda, który kilka razy maczał sobie w sosie tego samego ziemniaka. Zostało jej to do dziś 🙂

DIP Z PIECZONYCH BAKŁAŻANÓW Z ROZMARYNEM

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • oliwa z oliwek (do skropienia)
  • 6 małych gałązek świeżego rozmarynu
  • 5-6 łyżek majonezu (ja użyłam Kieleckiego)
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

Bakłażany myjemy i kroimy je wzdłuż na 4 części. Blaszkę spryskujemy oliwą, układamy na niej bakłażany, spryskujemy je również oliwą, posypujemy solą i pieprzem, a na koniec listkami rozmarynu oderwanymi z 4 gałązek. Wkładamy blaszkę do piekarnika nagrzanego na 200°C i pieczemy ok. 40 min lub do czasu, gdy bakłażany się zrumienią i zmiękną. Po wystudzeniu zdejmujemy z nich skórkę, kroimy w większe kawałki i przekładamy do malaksera/blendera. Dodajemy majonez, świeże listki rozmarynu z pozostałych gałązek oraz sól i pieprz do smaku. Blendujemy na gładką masę.

Tak jak wspominałam powyżej, oryginalnie dip ten był jedzony z frytkami. Możemy go jeść oczywiście z czipsami, z warzywami pokrojonymi w słupki, ale mi na przykład najbardziej smakuje z grzankami. Także kombinujcie i odnajdujcie swój sposób na niego 🙂

Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *